Ostoskorisi
on tyhjä
{News( before: '', helper: 'helpers/newsheadinglist' )}

Ulkokalusteiden keväthuolto

2.4.2018

On taas aika puunata terassit ja kantaa kalusteet ulos. Samalla on hyvä tehdä pikainen keväthuolto ja tarkistaa tuotteiden kunto.

Jos tuotteet on huollettu jo syksyllä niitä varastoitaessa, päästään auringonottoon hyvinkin nopeasti. Mikäli syyshuolto jäi väliin, kannattaa ehdottomasti pestä kalusteet edellisen kesän noesta, pölystä, linnunjätöksistä jne. ennen käyttöön ottoa. Perushuolto lähes tuotteelle kuin tuotteelle on pyyhkiminen pehmeällä liinalla mietoa saippuavettä käyttäen.

Useita kestävämpiä muoviperäisiä kalusteita voi pestä jopa painepesurilla, tällaisia ovat esim. muovikalusteet, jotkut polyrottinkikalusteet, puujäljitelmäkalusteet ja laadukkaat muoviruukut. Peruskäsittely alkuun on kuitenkin kostalla liinalla pyyhkiminen, sitten vasta tarvittaessa siirrytään järeämpiin keinoihin. Ns. ihmesieni puhdistaa suurimman osan liasta. Painepesuria kannattaa testata ensin pienelle alalla, pienellä paineella, jotta nähdään miten tuote siihen reagoi. Löyhäpunoksiseen polyrottinkiin sitä ei suositella. Pinttyneeseen likaan on omia aineita, joita saa mm. rautakaupoista.

Maalaamattomat puukalusteet puhdistetaan liasta saippuavedellä, pinttynyttä likaa tai hometta voi poistaa puukalusteille tarkoitetulla aineella ja tarvittaessa hioa kevyesti. Puhdistuksen jälkeen kalusteet voi öljytä. Nyt ei puhuta siis viikkoja kestävästä, pieteetillä tehtävästä puuveneen käsittelystä, vaan suht kevyestä ja melko nopeasta hoitotoimenpiteestä. Teak-tuotteita ei tarvitse öljytä, jos harmaantunut sävy miellyttää. Teak-öljyllä saa säilytettyä teakin ruskeanpunaisen sävyn. Kovapuukalusteetkin hyötyvät öljyämisestä. Kalusteiden tulee olla aina puhtaita ja kuivia ennen öljyämistä. Usein tulos on siistimpi ja kestävämpi, jos öljyä lisätään useita peräkkäisiä ohuita kerroksia. Ylimääräinen imeytymätön öljy pyyhitään pois. Öljy suojaa kalusteita kuivumiselta ja sään vaihteluilta.


Puu on elävä materiaali ja siksi kalusteiden ruuvit on hyvä kiristää aina keväsin, varsinkin jos niitä on säilytetty kuivassa talvisäilössä. Ruuvien kiristys on hyvä tehdä myös kerran kesässä, jos kalusteet alkavat heilua.

Maalatut puukalusteet pestään ja pyyhitään. Jos kalusteet on maalattu tehtaalla kovapintaisella maalilla, voi niiden jatkomaalaus kotona olla hankalaa. Tavallisella maalilla, pellavamaalilla tai öljyllä käsitellyt kalusteet voi maalata uudelleen ja pidentää niiden ikää. Tarvittaessa maalipintaa voi paikkamaalata. Myös puukalusteille myydään omia pesu-, hoito- ja suojausaineita.

Metallikalusteet pestään tarvittaessa saippuavedellä ja annetaan kuivua. Varo naarmuttamasta metallipintaa, sillä ruostuminen alkaa yleensä juuri näistä kohdista. Ruuvit kannattaa kiristää ennen tuotteen käyttöön ottoa. Tarvittaessa metallikalusteita voi käsitellä ruosteenestoaineella, jota saa rautakaupasta. Alumiini ei juurikaan huoltoa kaipaa, sille riittää pelkkä puhdistus. Fermobin metallikalusteisiin on tarvittaessa saatavissa paikkavärisuihkeita, joilla saa pienet naarmut helposti piiloon.


Ulkotekstiilit kannattaa tarkistaa homeen ja pieneliöiden varalta. Vanhan kansan kikka homeen poistoon on piimä. Pieneliöt joko myrkytetään tai pestään pois. Perinteiset kankaat voi melko huoleti konepestä, teknisempien vettä ja likaa hylkivien kankaiden pesuohjeet täytyy tarkistaa tapauskohtaisesti. Kangaspäälliset voivat olla myös kiinteitä, jolloin niiden pesu onnistuu vain paikalta käsin. Markettien myymä ihmesieni tekee ihmeitä myös kankaille.Sisustaulkona.fi

Asiakaspalvelu 050 373 5152
Sähköposti info@sisustaulkona.fi

Noutovarasto
Tulppatie 16-18 B, 3.krs
00880 Helsinki
(Roihupellon teollisuusalue, Siilitien metroaseman lähellä)
Kevät- ja kesäsesongin ulkopuolella päivystämme varastolla sopimuksen mukaan.

Sisustaulkona.fi Facebookissa
Tarjoamme

Ilmaisen toimituksen postiin yli 100 € tilauksille (rahtia vaativia tuotteita lukuun ottamatta) sekä 2 viikon palautusoikeuden.

Maksutapoina kaupassamme

Sisustaulkona.fi maksutavat.