Ostoskorisi
on tyhjä
{News( before: '', helper: 'helpers/newsheadinglist' )}

Hyvällä suunnittelulla saat viihtyisän ja helposti hoidettavan terassin

27.2.2018

Terassin suunnittelu on hyvä aloittaa hyvissä ajoin, jotta lopputulos olisi viihtyisä, käytännöllinen ja kestävä. Katso vinkkimme terassin suunnitteluun.

Hyvällä suunnittelulla saat viihtyisän ja helposti hoidettavan terassin

Mieti ensin sisustamisen perusasiat eli mitä, missä, milloin ja miten. Mitä haluat ulkotiloissanne tehdä? - Tämä ratkaisee mitä kalusteita tarvitset. Missä tilat sijaitsevat asunnon, ilmansuunnat ja sääolosuhteet huomioiden? - Katettuun ja/tai paahteiseen tilaan voi valita eri tuotteita kuin esim. avotaivaan alle. Milloin vuodesta ja vuorokauden ajoista tiloja käytetään? - Jos haluat ympärivuotisen terassin, tulee materiaaleihin kiinnittää erityistä huomiota. Samoin jos terassia käytetään lähinnä iltapäivätorkkuihin, ei pöytäryhmä ole kovin tärkeä. Altakasteluruukut ovat tärkeitä, jos olet kesälomalla pitkään poissa. Miten olet valmis huoltamaan kalusteita? - Mitä vähemmän huoltaminen innostaa, sitä laadukkaampia kalusteita kannattaa hankkia.

Kun nämä perusasiat ovat selvillä, antavat ne sinulle jo selkeitä lähtökohtia ulkotilojen suunnitteluun. Muista vielä kirjata ne ylös, niin pääasiat ovat koko suunnittelun ajan mielessä.

Suunnittelussa on hyvä huomioida tuotteiden värit, korkeudet ja sijoittelu suhteessa tilan muotoon. Harmonisemman lopputuloksen saat käyttämällä muutamaa toisiinsa sointuvaa väriä, energiaa voit saada jo yhdestäkin vastakkaisväristä tai reippaasta kuvioinnista. Jos kaikki tuotteet ovat samassa tasossa, voi vaikutelmasta tulla valju. Valaisimilla, päivänvarjoilla ja kasveilla saat helposti luotua korkeuseroja. Sijoittelussa kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Esim. kapean ja pitkän parvekkeen saa tuntumaan leveämmältä, jos päätyseinällä on vaakaelementti, vaikka sohva.

Perustuotteita ulkotiloissa ovat pöytäryhmä ja jokunen kukkaruukku tai parvekelaatikko. Variaatioita on kuitenkin lukuisia ja ulkona sisustamisessa on vain taivas rajana. Jos tilaa on enemmän, voi lisänä olla grillausalue, aurinkovuoteita, sohvaryhmiä, riippukeinuja, keinutuoleja tai vaikka keinuhevosia. 

Tälle Lapissa sijaitsevalle ympärivuotiselle terassille ei haluttu hoidettavia kasveja, koska huoneisto on vuokrakäytössä. Ruukkukasvit korvattiin ruostumattomalla alumiinisella keinuhevosella, joka tuo väriä ja hauskuutta parvekkeelle. Parveke on mahdollisimman helppohoitoinen. Pöytäryhmässä on talvenkestäviä, ruostumattomia materiaaleja eikä tuoleihin tarvita pehmusteita muovitetun kangasistuimen vuoksi.

Jos haluat päästä helpolla huoltotoimissa, kannattaa materiaalien valintaan kiinnittää erityistä huomiota. 

Perinteisesti puukalusteiden on ajateltu olevan hankalia huollettavia. Kuitenkin nykyään on myynnissä jo kalusteita, joiden pinta on käsitelty useaan otteeseen lähes huoltovapaaksi. Puukalusteet voidaan myös lämpökäistellä, jolloin niiden säänkestävyys paranee merkittävästi eivätkä puu enää elä säänvaihteluiden mukaan. Tällaisia ovat esim. Fermobin uudet puusohvat, joiden teak-pinta ei harmaannu vuosienkaan saatossa sekä Hillerstorpin lämpökäsitellyt puukalusteet.

Toisaalta muovikalusteiden on ajateltu olevan vaivattomimmasta päästä. Niitäkin joutuu kuitenkin puhdistamaan eikä niiden käyttöikä ole välttämättä kovinkaan pitkä. Mm. muovikalusteisiin kuuluvasta polyrottingista löytyy kuitenkin useita eri laatuluokkia. Polyrottinkikuidun tiheys ja paksuus sekä sen käsittely, esim. harjaus, kertovat paljon laadusta. Polyrottinkinauha voi olla litteää, puolipyöreää tai kokopyöreää, pyöreä kuitu on kestävämpää kuin esim. litteä nauha. Halvimpien ja laadukkaimpien kalusteiden ero on polyrottinkipunoksessa, mutta myös rungon materiaalin paksuudessa, painossa ja vahvuudessa. Oleellinen ero on usein myös muotoilussa. 

Näissä Edgard-tuoleissa on tiukkaan punottua, pyöreää polyrottinkikuitua, joka tekee tuolista sekä todella kauniin että myös todella kestävän. Ohut kuitu mahdollistaa myös monipuolisemman muotoilun kuin leveiä litteä nauha. Pöytä on harmaantumatonta teakiä.

Metallikalusteet voivat olla hyvinkin huoltovapaita, jos ne ovat hyvin käsiteltyjä. Mm. ranskalainen Fermob antaa kalusteidensa pintakäsittelylle jopa 3 vuoden ruostumattomuustakuun ja valikoimissa on paljon erilaisia hoitotuotteita. Fermob käyttää tuotteissaan mm. ruostumatonta terästä ja alumiinia. Selaa Fermob-tuotteita täältä.

Usein oleskelutiloihin kuuluvat myös ruukkukasvit. Katetuissa ja lasitetuissa tiloissa ne voivat hyvin olla esim. keraamisia, kunhan märkä multa ei niissäkään pääse jäätymään. Avotaivaan alla näistä on kuitenkin turvallisinta kaataa multa pois talven ajaksi ja kääntää ne nurin päin. Kestävämpiä vaihtoehtoja ovat ympärivuotiseen käyttöön suunnitellut muoviruukut. Näistä laadukkaimmat ruukut ovat sekä jäätymisen, auringon haalistavan vaikutuksen että iskun kestäviä ja lisäksi kevyitä siirrellä tyhjinä. Ruukkuja on saatavissa myös altakastelutoiminnolla, jolloin kesälomamatkojen aikanakaan kasveista ei tarvitse kantaa huolta. Ammattilaisten suosimia merkkejä ovat mm. Elho ja Lechuza. Koko-, malli- ja värivaihtoehtoja on lukuisia. Tyylikkäimpiä ruukut ovat esim. pareittain oven vartijoina tai muutaman ruukun ryhmissä. Joskus yksi iso ruukkukin voi olla todella tyylikäs. 

Selaa ruukkuja täältä.

Modernin ilmeen saat muutamalla isolla, yksinkertaisella ruukulla, jotka on sijoitettu selkeään ryhmään tai riviin. Myös erikorkuisten ruukkujen ryhmä tuo näyttävyyttä. Valoruukut loistavat erityisesti pimeään vuoden aikaan.
Romanttisemman vaikutelman taas luot sirottelemalla erilaisia ja eri muotoisia ruukkuja pienempiä ruukkuja ryhmäksi. Tällöin pariton määrä on usein hyvän näköinen.Valaisimia ei kannata unohtaa. Vaikkei pistorasioita olisi lähellä, on saatavilla myös useita erilaisia ladattavia ja aurinkoenergialla toimivia vaihtoehtoja. Ulkovalaisimissa on hyvä tarkistaa niiden IP-luokitus. IP-merkintä koostuu kahdesta numerosta. Ensimmäinen kertoo laitteen suojauksen vieraita esineitä kuten pölyä vastaan, toinen numero kertoo laitteen suojauksen kosteutta vastaan. Ulkovalaisimen jälkimmäisen numeron olisi hyvä olla vähintään 4. Jatkuvassa upotuksessa, esim. allasvalaisimissa, IP-luokitus tulee olla IP68. 

Selaa ulkovalaisimia täältä

Valaisimia voi olla useitakin ja eri korkeuksilla. Huomaa miten tekstiilit luovat tunnelmaa sohvalla. Pieni juomatarjoilu ja purtava pöydällä lisää aina viihtyisyyttä.

Pitkäikäisimpiä tekstiilejä ovat valoa ja kosteutta kestävät tekokuidut. Niistä laadukkaimmat ovat myös todella miellyttävän tuntuisia ja tyylikkäitä. Jos ulkopehmusteet ovat täyttä puuvillaa, pitää ne nostaa aina sateen sattuessa suojaan. Puuvilla myös haalistuu ja homehtuu tekokuituja helpommin. Puuvillaakin voi käsitellä paremmin sietämään ulkotiloja, esim. vahauksella (canvas-tyynyt) tai kaupan suoja-aineilla. Yleisin tekokuitu ulkopehmusteissa on polyesteri, mutta vähän laadukkaammissa käytetään usein polypropyleeniä tai polyakryyliä. Näillä on erilaisia tuotenimiä, mutta yleisiä ovat esim. dralon, Sunbrella, Tempotest ja trevira. Kangas voi olla myös tehtaan teflonoima tai sen tausta voi olla käsitelty vettä läpäisemättömäksi. Kannattaa myös tarkistaa pehmuste kankaan sisällä ja sen kosteudenkesto-ominaisuudet.

Muistathan myös, että terassisuunnittelussa voi myös hieman hullutella. Leväytä esiin riemun kirjavat tekstiilit, vaihda ulkotuoli säkkituoliin, vuoraa parvekkeesi vihreää tekonurmimattoon tai istu vaikka Fatboyn kukallisen aurinkovarjon alla.

Talven jälkeen kalusteet on hyvä käydä läpi ja tarvittaessa puhdistaa ja käsitellä ne sekä kiristää mahdolliset ruuvit. Jos haluat tehdä uusia hankintoja tulevalle kesäkaudelle, kannattaa tilaukset tehdä hyvissä ajoin, jolloin valikoima on suurimmillaan. Muista, että laadukkaiden kalusteiden hinta jakautuu usealle vuodelle ja ne rasittavat luontoa vähemmän kuin nopeasti pois heitettävät kalusteet.

Ja lopuksi, sellaisia kalusteita, jotka eivät vaadi mitään huoltoa, ei ole olemassakaan. Vähintään säännöllinen puhdistus on tarpeen ja pitää tuotteet kauniina. Vaikka tuotteet olisivat hyvinkin kestäviä, on niiden käyttöikä pidempi, jos ne nostaa suojaan rajuimmilta sään vaihteluilta. Talvisäilytyspaikan ei tarvitse olla lämmin, mutta kuiva ja ilmava sen olisi hyvä olla. 

Hyvää tulevaa terassi- ja parvekekautta!


Sisustaulkona.fi

Asiakaspalvelu 050 373 5152
Sähköposti info@sisustaulkona.fi

Noutovarasto
Tulppatie 16-18 B, 3.krs
00880 Helsinki
(Roihupellon teollisuusalue, Siilitien metroaseman lähellä)
Kevät- ja kesäsesongin ulkopuolella päivystämme varastolla sopimuksen mukaan.

Sisustaulkona.fi Facebookissa
Tarjoamme

Ilmaisen toimituksen postiin yli 100 € tilauksille (rahtia vaativia tuotteita lukuun ottamatta) sekä 2 viikon palautusoikeuden.

Maksutapoina kaupassamme

Sisustaulkona.fi maksutavat.