Ostoskorisi
on tyhjä
{News( before: '', helper: 'helpers/newsheadinglist' )}

BLOGI: Ohjeet puukalusteiden hoitoon

16.3.2020

Puu on elävä materiaali, joka elää säänvaihteluiden mukana. Pienien halkeamien esiintyminen on luonnollista. Ohessa ohjeita mm. ruotsalaiselta Hillerstorpilta, joiden avulla saat puukalusteesi kestämään mahdollisimman pitkään.

Kuinka suojaan kalusteeni?

Kalusteesi ovat pitkäikäisempiä, jos voit suojata ne kosteudelta ja sateelta. Kun et käytä kalusteita pidempään aikaan, nosta ne mielellään katoksen alle tai suojaa ne kalustesuojakankaalla. Huomioithan, että suojakankaan alla pitää olla hyvä ilmanvaihto homehtumisen estämiseksi. 

Kuinka hoidan kalusteitani?

Valkoiset maalatut puukalusteet
Hillerstorpilla puukalusteet on valmistettu pääsääntöisesti kuultomaalatusta männystä. Puu on elävä materiaali joka ottaa vastaan ja luovuttaa kosteutta, mikä saattaa aiheuttaa puun pinnalle halkeamia.
Kalusteen kestävyys ei heikkene tämän takia. Jos pinnalle ilmaantuu värjääntymiä, ne vaalenevat ajan
kuluessa auringon valossa. Kun kalusteet tarvitsee maalata uudelleen (yleensä vuosien jälkeen), voit maalata niitä Hillerstorps Trä HT korjausväriä tai muita ulkokäyttöön tarkoitettuja maaleja käyttäen. 

Kiiltomaalatuissa kalusteissa on usein kova pinta, joka suojaa niitä vuosien ajan sekä kosteudelta että uv-säteiltä. Parhaimmillaan maali voi olla todella vahva ja suojata kalusteita myös iskuilta. Maalikerroksen uusiminen voi olla hieman työlästä. Kiiltomaalatut kalusteet kestävät pakkasta muita puukalusteita huonommin, joten ne tulee säilyttää viileässä ja kuivassa talven yli.

Suojaa kalusteet kosteudelta ja sateelta. Kun et käytä kalusteita, nosta ne katon alle tai suojaa kalustesuojakankaalla. Pese ja kuivaa kalusteet säännöllisesti. Käytä mietoa pesuainetta. Säilytä kalusteet sisätiloissa talven ylitse viileässä, ei liian kuivassa ilmatilassa. Pese ja kuivaa kalusteet ennen säilöön laittoa. 

Kuultomaalatut puukalusteet
Jos kalusteet eivät altistu kosteudelle, vaan niitä käytetään ja säilytetään
katon alla
, ei niitä tarvitse käsitellä yhtä tarkasti eikä niitä tarvitse varastoida talven ajaksi samalla tavalla kuin taivasalla säilytettäviä kalusteita. Noudattamalla seuraavia ohjeita kalusteet pysyvät lähes uudenveroisena vuosien ajan:
• Pese ja kuivaa kalusteet säännöllisesti. Käytä mietoa puhdistusainetta.
• Käsittele kalusteet Finisher-käsittelyaineella tai muulla rautakaupasta saatavalla puunsuoja-aineella vähintään kerran kaudessa. Puhdista ja kuivaa kalusteet, ennen kuin päällystät ne HT Finisher-
aineella. Käytä mietoa puhdistusainetta.

Kalusteet vaativat huolellisempaa hoitoa, jos niitä säilytetään taivasalla
kaikissa sääolosuhteissa. Noudattamalla seuraavia ohjeita kalusteet pysyvät lähes uudenveroisena vuosien ajan:
• Käsittele kalusteet uusina HT Finisher-aineella tai muulla rautakaupan puunsuoja-aineella.
• Kun et käytä kalusteita, peitä ne suojapeitteellä tai säilytä niitä katon alla.
• Käsittele kalusteiden kaikki vaakasuorat pinnat Finisher-aineella kahden kuukauden välein. Kun et käytä kalusteita, säilytä niitä kaltevassa asennossa, jotta sadevesi pääsee valumaan pois niiden päältä.
• Säilytä kalusteita talven ajan suojatussa ja viileässä paikassa, joka ei ole liian kuiva. Kalusteita voidaan myös säilyttää ulkona talven ajan. Suojaa kalusteet tällöin huolellisesti, käytä esimerkiksi sopivia suojapeitteitä. Suojaa kalusteet lumelta ja sateelta ja huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.
• Pese ja kuivaa kalusteet säännöllisesti. Käytä mietoa puhdistusainetta. Jos kalusteita säilytetään taivasalla, niiden kuultomaali alkaa kulua kosteuden ja auringonpaisteen vaikutuksesta. Tämä vaikuttaa eniten vaakasuoriin pintoihin, kuten pöytälevyihin ja käsinojiin. Kalusteet voidaan joutua maalaamaan uudestaan yhden tai useamman kauden jälkeen riippuen siitä miten kalustetta on hoidettu. Kuultomaaleja voit ostaa kalustemyyjiltämme tai rautakaupasta.

Lämpökäsitellyt puukalusteet

Jos kalusteet eivät altistu kosteudelle, vaan niitä käytetään ja säilytetään katon alla, niitä ei tarvitse
käsitellä yhtä tarkasti eikä niitä tarvitse varastoida talven ajaksi yhtä huolella kuin taivaan alla
säilytettäviä kalusteita. Noudattamalla seuraavia ohjeita kalusteet pysyvät lähes uudenveroisena vuosien ajan:
• Pese ja kuivaa kalusteet säännöllisesti. Käytä mietoa puhdistusainetta.
• Käsittele kalusteet puuöljyllä vähintään kerran kaudessa. Puhdista ja kuivaa kalusteet, ennen kuin päällystät ne puuöljyllä. Käytä mietoa puhdistusainetta.

Kalusteet vaativat huolellisempaa hoitoa, jos niitä säilytetään taivasalla kaikissa sääolosuhteissa.
Noudattamalla seuraavia ohjeita kalusteet pysyvät lähes uudenveroisena vuosien ajan:
• Käsittele kalusteet uusina puuöljyllä.
• Kun et käytä kalusteita, peitä ne suojuksella tai säilytä niitä katon alla. Kalustemyyjämme myyvät
sopivia suojapeitteitä.
• Käsittele kalusteiden kaikki vaakasuorat pinnat puuöljyllä kahden kuukauden välein. Kun et käytä
kalusteita, säilytä niitä kaltevassa asennossa, jotta sadevesi pääsee valumaan pois niiden päältä.
• Säilytä kalusteita talven ajan suojatussa ja viileässä paikassa, joka ei
ole liian kuiva. Kalusteita voidaan myös säilyttää ulkona talven ajan. Suojaa kalusteet tällöin huolellisesti, käytä esimerkiksi sopivia suojapeitteitä. Suojaa kalusteet lumelta ja sateelta ja huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.
• Pese ja kuivaa kalusteet säännöllisesti. Käytä mietoa puhdistusainetta. Jos kalusteita säilytetään taivasalla, niiden puuöljy alkaa kulua kosteuden ja auringonpaisteen vaikutuksesta. Tämä vaikuttaa eniten vaakasuoriin pintoihin, kuten pöytälevyihin ja käsinojiin. Kalusteet voidaan joutua maalaamaan uudestaan yhden tai useamman kauden jälkeen tämä riippuu siitä, miten kalustetta on hoidettu. 


Tiikkikalusteiden huolto
Katso tarkemmat ohjeet tiikkikalusteiden huoltoon tästä.

Mitä teen mustille pilkuille, halkeamille tai pihkalle? 

Mustat pilkut
Mustat pilkut (lähinnä pöytälevyssä tai käsinojissa) johtuvat ilman epäpuhtauksista. Pilkut voi pestä pois miedolla pesuaineella. Pilkut voivat imeytyä melko syvälle puun sisään. Siksi on tärkeää pyrkiä poistamaan pilkut mahdollisimman pian. 

Halkeamat puussa 
Puu on elävä materiaali, joka on säälle altis ja elää koko ajan. Se myös imee ja luovutta kosteutta, joka voi aiheuttaa halkeamia puun pintaan. Halkeamat eivät vaikuta kalusteen kestävyyteen tai käytettävyyteen. Kun et käytä kalustetta, säilytä sitä mielellään katoksen alla tai suojaa suojapeitteellä.  

Pihka 

Pihkaa voi vuotaa puusta hyvin korkeissa (yli 38°C) lämpotiloissa. T'ämä on puun luonnollinen prosessi ja vaikuttaa erityisesti oksakohtiin. Kun ilma viilenee, pihka jähmettyy ja sen voi varovaisesti raaputtaa pois.


Sisustaulkona.fi

Asiakaspalvelu 050 373 5152
Sähköposti info@sisustaulkona.fi

Sisustaulkona.fi Facebookissa
Tarjoamme

Ilmaisen toimituksen postiin yli 100 € tilauksille (rahtia vaativia tuotteita lukuun ottamatta) sekä 2 viikon palautusoikeuden.

Maksutapoina kaupassamme

Paytrailin tarjoamat maksutavat.