11.5.2023
Millainen on hyvä aurinkovarjo? Kuinka paljon painoa vaaditaan sen pystyssä pysymiseksi? Aurinkovarjoissa on paljon valinnanvaraa ja välillä on vaikeaa tietää mikä niistä olisi omaan käyttöön paras. Tässä muutamia vinkkejä valintaa varten.
Aurinkovarjojen valintaa voidaan miettiä eri kriteereillä, joista alla käsittelemme muutamia. Mikä näistä on sinulle tärkeä?
KOKO
Yleisimmin asiakkaamme aloittavat valinnan miettimällä kuinka suuren alan varjon tulisi peittää. Kallistuva varjo on hyvä siitä, että varjon kulmaan säätämällä varjo peittää enemmän tai vähemmän tarvitsematta lisää kangasta.
Suurimmassa varjoissa on usein keskellä a
ukko, josta tuuli pääsee läpi vaurioittamatta varjoa.
PYSTYTYS
Tila määrittää pitkälti pitääkö varjon seisoa keskimastolla vai sivuvarrella tai onko se esim. seinään kiinnitetty. Mikä näistä on paras riippuu pitkälti oleskelutilan mallista ja koosta ja toki myös omista mieltymyksistä. Keskijalkainen varjo on usein valinta hieman perinteisemmissä pihapiireissä.
KORKEUS
Varjon korkeus on tyypillisesti n. 250 cm, mutta myös matalampia ja korkeampia on saatavissa.
VÄRI
Suurin osa myytävistä varjoista on perinteisen valkoisia, mutta myös mustilla ja beigeillä varjoilla on kannattajansa. Hieman harvinaisempia, mutta sitäkin herkullisempia, ovat värikkäät varjot, joita tarjoaa esim. Fatboy (https://www.sisustaulkona.fi/s...)
MUOTO
Varjon on pitkälti makukysymys, mutta joskus myös tila voi määrätä varjon muodon. Varjo voi olla pyöreä, nelikulmainen, puolikas tai epäsäännöllisen mallinen. Varjoissa voi olla myös erilaisia koristeita, värien lisäksi mm. varjon reunassa voi olla esim. koristehelma, joka leppeästi heiluu tuulessa.
LAATU
Varjon laatu on pitkälti materiaaleista kiinni. Maston eli rungon materiaali on tyypillisesti alumiinia, mutta tyyliasiat huomioitaessa myös mm. kovapuuta on saatavilla. Maston paksuus ja sen paino kertovat rungon kestävyydestä. Merkitystä on myös sillä kuinka monella pinnalla varjo on kiinnitetty runkoon.
Varsinkin hieman raskaampien puisten varjojen tai suurempien varjojen avaamisessa on hyvä huomioida avautuuko se käsivoimin nostamalla, naruista kiskomalla vai vinssiä kääntämällä.
Myös kankaan materiaaleissa on eroja. Se on tyypillisesti polyesteria, jonka vahvuudet ilmoitetaan kankaan tiheydellä g/m2. Kangas voidaan myös käsitellä likaa, kosteutta ja uv-säteitä hylkiväksi. Hieman harvinaisemmin kangas voi olla myös esim. Sunbrellaa, joka on mm. ulkokalusteissa ja veneissä suosittu materiaali.
JALKA
Jalan valinnassa päähuomio on usein painossa, mutta kannattaa miettiä myös jalan halkaisijaa, materiaalia ja sen siirreltävyyttä. Varjon rungon halkaisija pitää myös tietää, vaikkakin yleensä jalat on säädeltävissä sopimaan eri kokoisiin runkoihin.
Rungon halkaisija on myös oleellinen tieto, jos varjon pitäisi mahtua pöydän keskellä olevaan reikään. Huomioi tällöin jalan valinnassa myös se, että pöydän alla on jalan lisäksi myös pöydän ja tuolien jalat ja sinne pitäisi mahtua myös istujien jalat. Pöytä itsessään tukee myös varjoa, joten painavan pöydän kanssa jalka voi olla pienempi.
Jos jalan halkaisija on kovin suuri, voi painoa olla hieman vähemmän. Esim. Fatboyn aurinkovarjon 25 kg:n jalan halkaisija on 70 cm ja se kannattelee Fatboyn 350 cm suuria, 287 cm korkeita ja 13 kg painavia varjoja.
Peukalosääntö on mitä suurempi paino, sen tukevampi varjo. Tässä kuitenkin joitain vinkkejä jalan valintaan:
Keskimastovarjon halkaisija:
<- 200 cm, jalan minimipaino: 15 kg
200-250 cm, jalan minimipaino: 20-25 kg
250-300 cm, jalan minimipaino: 25-30 kg
300-350 cm, jalan minimipaino: 30-50 kg
350 -> cm, jalan minimipaino: 50 -> kg
Sivuvarsivarjon halkaisija
<- 250 cm, jalan minimipainot: 25 kg
250-300 cm, jalan minimipaino: 30-35 kg
300-350 cm, jalan minimipaino: 40-60 kg
350 cm ->, jalan minimipaino: 60-100 kg
Painon määrään vaikuttaa myös tuulen voimakkuus ja tilan suojaisuus, esim. lasitus suojaa varjoa hyvin tuulilta.
Jos haluat siirreltävän varjon, valitse jalaksi malli, jossa on pyörät alla ja kahva siirtoa varten.
TUULI
Tuuli ei ole varjon ystävä. Muista sulkea varjo kovalla tuulella tai jopa nostaa se suojaan. Joissain varjoissa on ilmoitettu miten kovaa tuulta sen on testattu kestävän. Tämä ei kuitenkaan ole alan standardi.
Talvella varjon oikea paikka on kuivassa tilassa.